Oorzaken waardoor u last kunt krijgen van uw kunstgebit. - Kunstgebit aan huis
Logo

Oorzaken waardoor u last kunt krijgen van uw kunstgebit.

Pijnlijk tandvlees is ontzettend vervelend. Vooral wanneer uw tandvlees zo’n pijn doet dat het u hindert tijdens het eten en drinken. Geïrriteerd en pijnlijk tandvlees is een signaal dat er iets mis is. Hieronder leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn.

Het kunstgebit is te ruim geworden.

Uw mond veranderd omdat uw kaken slinken (platter worden). Uw kunstgebit blijft hetzelfde van vorm waardoor deze te ruim gaat zitten. Een te ruim zittend kunstgebit kan op sommige plaatsen op uw kaak zwaarder drukken wat pijn of irritatie veroorzaakt. Schuur of vijl niet zelf aan uw kunstgebit maar vraag ons om hulp. Wij kunnen precies zien of er aan het gebit wat afgeslepen kan worden of dat er een nieuwe binnen voering (rebase) in het kunstgebit moet worden aangebracht om het weer goed passend te krijgen.

Het nieuwe kunstgebit zit te strak.

Wanneer u net een nieuw kunstgebit heeft gekregen voelt dit in het begin misschien wat strak aan. Uw kaak moet hier aan wennen. Dit kan betekenen dat u na 1 a 2 dagen pijn ervaart maar dat dit daarna weer afzakt. Wordt de pijn in dag 3 en 4 erger dan zit uw kunstgebit daar te strak en zal dit moeten worden aangepast. U kunt het vergelijken met nieuwe schoenen, deze passen wel maar soms zit het de eerste paar dagen ergens niet helemaal lekker. Nu past een schoen zich aan naar uw voet, dit doet het kunstgebit niet waardoor deze op de pijnlijke plaats aangepast zal moeten worden naar uw kaak. Schuur of vijl niet zelf aan uw kunstgebit, wanneer u dit wel doet vervalt de garantie, maar vraag degene die het gebit gemaakt heeft om hulp.

Het kunstgebit 's nachts blijven dragen.

Het dragen van uw kunstgebit gedurende de nacht kan irritatie en pijn veroorzaken. Veel gehoorde klachten zijn een gevoelige mond en roodgekleurd tandvlees welke gemakkelijk kan gaan bloeden en ontsteken. Wanneer u uw kunstgebit er ‘s nachts uit laat kan de doorbloeding van het tandvlees weer goed op gang komen en zullen deze klachten in veel gevallen weer verdwijnen. Het voorzichtig poetsen van uw tandvlees met een zachte tandenborstel en een (speciale) tandpasta kan u ook helpen om sneller van u klachten af te komen. het poetsen kan vervelend voelen omdat het tandvlees ontstoken is, stop niet met poetsen maar probeer dit door te zetten. 

Tips

Eet ontstekingsremmend.
Naast een algemeen gezond eetpatroon, zijn er verschillende voedselsoorten die extra krachtig zijn bij het bestrijden van ontstekingen zoals knoflook, appels, blauwe bessen, groene thee, zaden en noten en vette vis zoals zalm, haring of makreel. Als u niet van vis houdt, kan het een optie zijn om visolie te nemen.

Laat uw kunstgebit elk jaar controleren door uw behandelaar.
Door het laten beoordelen van uw kunstgebit voorkomt u pijnklachten en het loszitten van uw kunstgebit als gevolg van het slinken van de kaken. Bovendien wordt er gecontroleerd of uw mond nog goed gezond is. Zo’n controle is erg aan te bevelen óók als u geen klachten heeft.

Maak een afspraak

Als u hieronder uw gegevens achterlaat nemen wij binnen 24 uur contact met u op.*

* Met uitzondering van het weekend.

Kunstgebit aan huis draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders